Razlike med gnezdeci (kokoni) za dojenčka

Ko sem pred petimi leti in pol rodila sina, gnezdec v prodaji ni bilo. Mogoče je prav zaradi tega spal slabše in se kasneje, kar sredi noči prekucnil na trebušček. To mu seveda ni ugajalo in zaradi tega se je prebujal večkrat na noč. Hčerko sem rodila decembra lani in z možem sva se odločila, da nabaviva gnezdece ter ga preizkusiva, saj sva od vseh prijateljev in nekaterih strank prejela sama pozitivna mnenja in pohvale. In tako sva nabavila gnezdece MAMO TATO. To je gnezdece, ki je standardne velikosti 70 x 30 cm (starost 0 – 6+ mesecev). Na spodnjem delu ležišča ima zadrgo, ki se odpre in tako se lahko ven vzame ležalna pena. Gnezdece se opere brez nje. Spodnji del se tudi odveže, kar pomeni, da se uporaba gnezdeca nadaljuje tudi po tem, ko otroček preraste gnezdece v zavezani in stisnjeni obliki. To je velika prednost, saj se njegova uporaba ne konča, ampak nadaljuje. Hčerka je sedaj stara 9 mesecev in še vedno spi v njem, le, da smo ga spremenili v obliko črke U in ima nogice prosto ven, z zgornjim delom pa se stiska h gnezdecu. Na enak način so sešita tudi gnezdeca iz 100% bambusa (starost 0 – 6 mesecev) Edina razlika je v tem, da se v pralnem stroju pere celotno gnezdece, saj je ležalno polnilo sešito v njega in pa v celoti se ne spremeni v obliko črke U, čeprav se na koncu odveže.
     

Dojenčki zelo radi spijo v gnezdecu in nekateri od njih se nanj tako močno navežejo, da se od njega težko ločijo. V ta namen smo v ponudbo vključili tudi večja gnezdeca – XL in XXL. XL gnezdece je velikosti 95 cm (starost 0 – 12+ mesecev). Narejeno je iz 100% bombaža na eni strani in Minky pliša na drugi strani ali pa je v celoti izdelano iz 100% bombaža. Ponudbo spreminjamo, da je izbira pestra in raznolika. Celotno gnezdece se pere v pralnem stroju, spodaj pa se odveže in se spremeni v obliko črke U. Kot sem že zgoraj napisala je to prednost, saj se s tem njegova uporaba podaljša. Zraven imajo tudi dodatno ležalno podlogo, ki nudi zaščito gnezdecu, mamici pa omogoča, da v primeru madežev, opere samo podlogo in ne celotnega gnezdeca.

XXL gnezdeca so velikosti 116 cm (starost 6 – 36+ mesecev). Ležalni del je tanjši in mehkejši, spodnji del pa se odveže in gnezdece se transformira v obliko črke U. S tem se uporaba ponovno podaljša. Gnezdece je primerno za večje otroke, ki se radi v svoji posteljici stiskajo in s tem lažje zaspijo brez mamice. Z njim se prepreči tudi premetavanje po postelji in grdo spanje.

Zagotovo je staršem, v vsej te poplavi različnih modelov, velikosti in oblik gnezdec, težko izbrati pravega. Naš nasvet je, da se na začetku le vzame manjše gnezdece in se ga pokoristi, kolikor dolgo se ga lahko, nato pa se v primeru, če dojenček res obožuje spanje v njem (kot naša) kupi še eno, večje gnezdece. Zakaj? Zaradi tega, ker so večja gnezdeca tudi širša in prilagojena večjemu otroku ter se lahko majhen dojenček hitro “izgubi” v njem, s tem pa tudi vsa toplina, toplota in občutek stiskanja kot v maminem trebuščku. To pa dojenčki v prvih mesecih življenja še kako zelo potrebujejo, da se prilagodijo novemu okolju izven trebuščka. Mi smo naše gnezdece zelo dobro pokoristili, zaradi tega bo našlo novo lastnico, v našo spalnico pa prihaja večje XL gnezdece :).

Lepo in mirno spanje :),
Teja (ekipa Lenuhec.si)

Komentiraj

Independently verified
860 reviews