Položaji za dojenje, ki jih priporočajo strokovnjaki

Če novorojenčka takoj po rojstvu položimo na mamina prsa, se bo zmožen sam dokopati do njih in se podojiti. Vsi strokovnjaki priporočajo, da mamica doji na pobudo dojenčka, zaradi tega lahko pride tudi kak dan, predvsem, ko bo imel otrok poskok v rasti, ko se bo dojenček želel ves čas dojiti in tako je prav, da mamica najde najbolj udoben položaj, ki ustreza njej in dojenčku. Kajti ravno udobje, sprostitev in mamin duševni mir so tisti pomembni in ključni dejavniki , ki tudi, seveda poleg pogostega pristavljanja, pripomorejo k temu, da bo mamica imela dovolj mleka za svojega dojenčka in bo dojenje uspešno. Tako je zelo pomembno, da mamica najde položaj za dojenje, ki ji najbolj ustreza in zanjo le-ta ne bo obremenjujoč, ne bo obremenjeval njene hrbtenice ali rok ter bo lahko dojenčka pravilno pristavila na prsa (pravilno pristavljanje je zelo pomembno, da pri dojenju ne pride do poškodbe bradavic, bolečin ter, da dojenček pride do zadostne količine mleka in z dojenjem spodbuja tvorbo mleka). Odkrijte štiri položaje za dojenje, ki jih priporočajo strokovnjaki:

1. Klasičen sedeči položaj – “zibka”:
Pri tem položaju boste potrebovali sedež (stol, kavč, naslanjač,…) ter blazino za dojenje. Ko se usedete se naslonite nazaj, okrog pasu pa si dajte blazino za dojenje. Nato na blazino za dojenje položite dojenčka, obrnjenega s trebuhom proti sebi. Dojenčka držite oziroma podprite s tisto roko, na kateri strani ga boste dojili (desna dojka, desna roka in obratno).

2. Klasičen sedeči položaj, ki se mu reče tudi “kontra zibka”:
To je položaj, ki je podoben klasičnemu sedečemu položaju “zibka”, priporoča pa se pri dojenju dojenčkov, ki imajo težave z mišičnim tonusom. Prav tako tukaj potrebujete sedež (stol, kavč, naslanjač,…) ter blazino za dojenje. Pri tem položaju dojenčka položimo počes. Dojenčka obrnjenega k sebi, položimo na blazino, pred sabo, v ležeč položaj. Z eno roko ga držimo in podpiramo, z drugo roko, ki je na tisti strani, na kateri dojki bomo dojili pa podpiramo dojko (desna dojka, desna roka in obratno).

3. Položaj “žogica”:
Pri tem položaju boste mamice najverjetneje sedele na kavču ali postelji, saj bo zaradi večjega prostora udobneje za Vas, okrog pasu pa si boste dale blazino za dojenje. Nato si boste na blazino in pod Vašo roko namestile dojenčka, z roko, na kateri strani leži dojenček pa boste podpirale njegovo glavico, kot žogo (desna stran, desna roka za podporo glave). Z drugo roko boste držale dojko (dojenje z desno dojko, držanje dojke z levo roko). Prednost tega položaja: je za vse tiste mamice, ki so rodile s carskim rezom. Zakaj? Ker položaj omogoča, da se ne pritiska na mesto, kjer je bil opravljen rez in se celijo šivi.

4. Položaj na boku:
Za ta položaj boste mamice potrebovale posteljo in prav zaradi tega je to položaj, ki pride še kako prav ponoči. Mamica se uleže na bok, otroka si obrne proti sebi in nato se otrok doji iz tiste dojke, ki je “odložena” na postelji. Za podporo dojenčkovega hrbta lahko uporabi mamica blazino za dojenje. Prednost tega položaja: je za vse tiste mamice, ki so rodile s carskim rezom ali so imele pri porodu epiziotomijo in tako potrebujejo počitek.

Prednosti blazine za dojenje:
– blazina za dojenje pomaga, da so dojenčkova usta v višini dojke,
– da ima mamica podporo zase in za otroka,
– mamica si z njeno uporabo razbremeni roke, vrat in hrbtenico,
– še kako prav pridejo tudi pri hranjenju po flaški ali za cartanje.

Moje osebno mnenje o dojenju (Teja iz Lenuhec.si): moj Tilen se je pri točno 12 mesecih sam odstavil. Januarja bo star 8 let. Moja Klara pa bo v začetku decembra stara 3 leta in se še danes dojiva, kot, da bi bila novorojenček. Še danes jo dojim na njeno pobudo. O odstavljanju še ne razmišljam, niti Klara še nanj ni pripravljena. Pri obeh pa sem oziroma še vedno uporabljam blazino za dojenje, brez katere mi na primer dojenje s Tilnom sploh ne bi steklo. Zakaj? Ker je bil prej rojen, je imel velike težave s pristavljanjem, mene pa so bolele roke in dostikrat so mi v rokah nastali mravljinci, ko je po 30 minut ležal na njej. Ko sem ga dala na blazino za dojenje, je dojenje takoj steklo, saj je bil on v višini moje dojke in je bradavico lažje zagrabil, jaz pa sem imela naslonjeno in razbremenjeno roko. In še nekaj… Dojenje je čudovita življenjska izkušnja, ki jo lahko doživi mamica. Z dojenjem se povežeta mamica in dojenčke in z njim vzpostavita prav posebno vez. Dojenček z dojenjem prejema varnost, toplino, nežne dotike in veliko ljubezni. Prav tako mamica. A pri dojenju se lahko vsaka mamica oziroma lahko rečem, da se skoraj vsaka mamica sreča s težavami, ki se jih seveda lahko premagajo. Za uspešno dojenje sta še kako pomembna mir in udobje. Zaradi tega je prav, da si mamica pomaga z nasveti strokovnjakov (tudi sama sem si pomagala s svetovalko za dojenje) in pripomočki, ki ji nudijo udobje, kot je vsekakor v prvi vrsti blazina za dojenje. Zahvaljujoč blazinam za dojenje bo hrbtenica mamice razbremenjena, imela bo več svobode in lažje bo nadzorovala položaj svojega otroka.

Mamice, poiščite svoj idealen položaj za dojenje, zase in za svojega malega lenuheca ter pazite na svoje zdravje! Zaradi tega, Vam v mesecu novembru nudim 10% popust na vse blazine za dojenje. Pri nakupu le uporabite kodo DojenjeTeja10 .

Komentiraj

Independently verified
762 reviews