Kaj je bambusova tkanina in za kaj je dobra za dojenčke?

Rojstvo malega bitjeca je v življenju novopečenih staršev največji dogodek. Od tega trenutka dalje si vsak starš prizadeva, da bo za svojega otroka najbolje skrbel in bo zanj izbiral najboljše izdelke, materiale ter tkanine. Ker je novorojenček še kako občutljivo bitje, je zelo pomembno, da se zanj izberejo naravni in kvalitetni materiali. Ali obstaja koži prijazen material, ki ima številne pozitivne lastnosti? Seveda, spoznajmo bambusovo tkanino!

OBČUTLJIVA OTROŠKA KOŽA IN USTREZNA IZBIRA MATERIALOV

Nobenega dvoma ni, da koža novorojenčka in kasneje dojenčka zahteva posebno pozornost, posebno nego in posebne materiale. Je občutljiva, še posebej pa pri dojenčkih, ki se jim kaj kmalu na koži začnejo izražati alergije v obliki atopijskega dermatitisa. Taka koža je zelo srbeča, kar posledično pripelje do nemirnega in jokajočega dojenčka. Le – tem je potrebno nameniti še več pozornosti, nege in za njihovo kožo je potrebno zelo dobro poskrbeti. To pa se že začne pri izbiri najbolj kvalitetnih in naravnih materialov za posteljnino, gnezdece, tetra plenice, oblačila,… Pri občutljivih novorojenčkih in kasneje dojenčkih izbiramo ekološke, naravne in varne tkanine. V prvi vrsti je za take dojenčke najbolj primerna bambusova tkanina. Zakaj? Bambus je okolju prijazen. Njegovo gojenje ni zahtevno in zaradi tega se pri samem postopku gojenja ne uporablja gnojil in drugih škodljivih snovi. Izdelki iz bambusove tkanine so na dotik mehki, kot, da bi prijemali svilo.


KAKO VEMO, DA JE TKANINA VARNA?

Na podlagi Oeko-tex certifikata. Postopek za pridobitev tega certifikata je zelo strog in, da nek izdelek le tega pridobi, ne sme imeti nobene napake, kar pomeni, da mora ustrezati vsem kriterijem, ki so zahtevani za pridobitev.

KAKŠNE SO POZITIVNE LASTNOSTI BAMBUSA?

1. termoregulacija – bambus ima neverjetne toplotne lastnosti. Poleti prijetno hladi, pozimi pa prijetno greje. Zaradi te pozitivne lastnosti se lahko izdelki iz bambusa uporabljajo skozi vso leto,
2. nudi zaščito pred škodljivimi UV žarki,
3. ima zelo dobre absorpcijske lastnosti.
Strokovnjaki so dokazali, da izdelki iz bambusa absorbirajo trikrat več vlage kot na primer bombaž. Ravno zaradi tega se bambusova tkanina uporablja za brisače, posteljnino ter plenice dojenčka,
4. ima protiglivične ter antiseptične lastnosti,
5. zmanjšuje nastajanje neprijetnih vonjav in dolgo časa nudi občutek svežine,
6. bambusova tkanina spada med EKO ,
saj hitro raste in se tako pri gojenju ne uporabljajo pesticidi ali druge škodljive kemikalije,
7. je biološko razgradljiv material,
8. odganja mrčes.

ALI IMA BAMBUSOVA TKANINA SLABOSTI?

Ni popolnih izdelkov, zaradi tega ima bambus poleg številnih pozitivnih lastnosti, tudi nekaj slabih. Starši, ki se odločijo za nakup bambusovih izdelkov za dojenčka, se morajo zavedati, da ne gre za neuničljiv material. Na tej vrsti blaga bomo hitreje opazili znake uporabe ter nastanka muck, saj gre za naraven material. Vendar je to cena, ki jo je treba plačati za naravnost. Bambusove plenice in oblačila morda ne bodo všeč mamicam, ki ne marajo likanja. Razlog je v tem, da se bambusov material hitro zmečka. Bambusova tkanina je tudi občutljiva, zaradi tega je dobro, da se jo vzdržuje skladno s priporočili proizvajalca (pranje). Če ne želite izgubiti lastnosti bambusa, ne uporabljajte pri pranju mehčalca in izdelkov nikar ne sušite v sušilnem stroju. Priporočljivo je sušenje na stojalu, ampak ne na direktnem soncu. Ker je bambusova tkanina zelo visoko vpojna, se bodo morda izdelki sušili dlje.

ALI JE VREDNO ODŠTETI VEČ DENARJA IN NABAVITI BAMBUSOVE IZDELKE ZA DOJENČKA?

Ja. Otroška koža je na začetku življenja zares zelo občutljiva. Izdelki, ki bodo otroku zagotavljali udobje in zaščito, je dobra in odgovorna odločitev. Zaradi svojih lastnosti se bambus uporablja v številnih izdelkih. Starši lahko izberejo bambusove pleničke, bambusove odeje, bambusova gnezdeca, rjuhe, prevleke,…. Širok izbor vam omogoča, da najdete kakovostne izdelke za Vašega malega novorojenčka in mu tako ustvarite prijetno okolje.

Sama prisegam na bambus, saj je Tilen pri mesecu dni njegove starosti dobil močan atopijski dermatitis. Njegova koža je bila v tako groznem stanju, da sva pristala v bolnici na alergoloških preiskavah. Ker še je bil premajhen za določitev alergij, sploh pri kožnih testih in zelo slabemu stanju kože, mi je prijazna alergologinja dala samo dva nasveta, ki sta zares držala in še sedaj držita, zaradi tega se ju držimo že skoraj 8 let:
1. koža naj bo ves čas negovana, navlažena in
2. izbirajte samo naravne materiale, ki dihajo in ne dražijo kože (100% bambus ali 100% organski bombaž).

Od takrat dalje se res držimo tega, tudi pri Klari, ki ni alergik in, ko v roko primeš izdelek iz bambusove tkanine ali pa poleti daš otroka sedeti na podlogo iz bambusove tkanine, se ti resnično odpre prav drugi svet :).


Mamice, tudi v naši ponudbi imamo prav zaradi tega dve družinski podjetji, ki se ukvarjata samo z izdelki narejenimi iz 100% bambusa. Pokukajte v našo ponudbo, kajti v mesecu decembru Vam na izdelke iz 100% bambusa podarjamo še dodatni 5% popust, s kodo BAMBUS5. Kupon bo možno uporabiti na vse znižane izdelke in tudi skupaj z ostalimi kodami.

Nekaj najbolj prodajanih bambusovih produktov s strani naših mamic:1 thought on “Kaj je bambusova tkanina in za kaj je dobra za dojenčke?”

Komentiraj

Independently verified
762 reviews