5 nasvetov s strani stroke za boljše spanje Vašega dojenčka

Miren spanec je ena osnovnih potreb dojenčka. Med spanjem telo dojenčka počiva, prav tako pa se regenerira in predeluje to, kar se je naučilo čez dan. Dokazano je, da si bo dojenček določeno stvar, ki se jo bo naučil tik pred spanjem, zapomnil dosti bolje. Kako lahko otroku omogočim miren spanec? Predstavili Vam bomo 5 pomembnih nasvetov, ki jih je izpostavila stroka ter tudi produkte, ki lahko pripomorejo k boljšemu spanju Vašega dojenčka.

Kot zanimivost – koliko spanja potrebuje dojenček?

Novorojenček potrebuje od 16 do 20 ur spanja na dan, trimesečni dojenček približno 15 ur na dan, polletni dojenček približno 14 ur na dan. Vsekakor pa je treba poudariti, da ima vsak dojenček, kot tudi vsaka odrasla oseba svoje individualne potrebe in svoj ritem spanja, ampak najbolj pomembno pri tem pa je to, da se izpostavi, da brez zadostnega in ustreznega spanja, nihče ne more na dolgi rok dobro funkcionirati in delovati. Zaradi tega moramo storiti vse, da dojenčku pomagamo in mu probamo zagotoviti vse potrebno za miren in dober spanec.

1. OTROKU NAJ BO MED SPANJEM UDOBNO – kateri izdelki le to omogočajo?

Da bo Vaš dojenček dobro spal, potrebuje udoben in varen prostor za spanje. Ni enotnega in pravega odgovora, ali naj otrok spi s starši ali sam, ločeno. Tu je veliko odvisno od samih staršev in njihove vzgoje, kako bodo k samem spanju že od začetka pristopili. Nekateri zagovarjajo stališče, da naj otrok spi s starši, drugi pa ne. Ne glede na to, ali dojenček že od začetka spi sam ali s starši pa mu vendarle mora biti prijetno. Tukaj je nekaj naših in pomembnih nasvetov s strani stroke:
– vzmetnica za dojenčke ne sme biti premehka ali pretrda. Majhen otrok ne sme spati na blazini, položiti ga je treba ravno,
– vredno in pomembno je poskrbeti za kakovostno posteljnino, ki diha in je narejena iz naravnih materialov (bombaž ali bambus). Tukaj je treba poudariti, da se zelo dobro obnesejo antialergijski seti iz bombaža ali bambusa, ki imajo antialergijsko polnilo ter prevleko v enem. Zaradi tega se celotna posteljnina opere v stroju, pri pranju na 60 stopinj celzija pa se tudi uničijo pršice, ki dražijo otrokova dihala ter kožo,
– izjemno pomembno je, v čem dojenček spi in s čim je pokrit. Malčki se lahko med spanjem hitro razbrcajo ter odkrijejo, kar pomeni, da jih zazebe in se zaradi tega prebudijo. Za takšnega nemirnega dojenčka je idealna rešitev spalna vreča, ki bo nadomestila tradicionalno odejo.
Pomemben nasvet: pri nakupu preverite, ali je spalno vrečo mogoče enostavno odpreti, da boste otroku v nočnem času, brez problema lahko zamenjali pleničko, ne da bi ga zbudili,
– v toplejših dneh je čisto dovolj, da je dojenček pokrit z bambusovo odejico, saj ima le ta toplotne izolacijo, je antialergijska ter ima antibakterijske lastnosti. O samem bambusu sem pisala v prejšnji objavi, ki jo najdete tukaj,
kokoni ali gnezdeca so sodobna rešitev, ki jo lahko uporabljamo tako v postelji staršev kot v postelji otroka. Gnezdece je odlično za potovanja, ker tako otroku omogočimo, da se ne rabi prilagajati na novo in tuje ležišče. Mamice pa poročajo, da lahko imajo s pomočjo gnezdeca, dojenčka zares ves čas ob sebi in pod budnim očesom,
– za mirno in dobro spanje v prvih mesecih se zelo priporoča tudi swaddle odejica, ki dojenčka tesno objame, zaradi česar se počuti varnega, kot v materinem trebuhu.

2. POSKRBITE ZA PRIMERNO TEMPERATURO IN KLIMO PROSTORA, V KATEREM SPI DOJENČEK

Pred spanjem obvezno prezračite sobo, v kateri spi dojenček. To naredite tudi pozimi, nato pa počakajte nekaj časa, preden otroka daste v tak prostor spati, še posebej, če je to takoj po večernem kopanju. Temperatura v prostoru naj bo 18-20 stopinj Celzija. Pozimi je zelo pomembno tudi zagotoviti pravilno vlaženje zraka, saj gretje v prostoru povzroča suh zrak. Suh zrak lahko povzroči težave z dihanjem, kašelj ter izcedek iz nosu, kar bo zbudilo vašega otroka. Naš nasvet: v kolikor nimate vlažilca zraka, na topel radiator položite mokre brisače.

3. DRŽITE SE VSAKODNEVNE RUTINE

Otroci potrebujejo varnost. Eden od načinov za to je ohranjanje določenega, enakomernega ritma skozi dan. Če otrok bolj ali manj ve, kaj se bo zgodilo čez dan, je tudi bolj miren, kar nato pripomore k boljšemu spanju. Poleg tega se njegovo telo navadi, da je zdaj čas za nore igre, zdaj za prehranjevanje in zdaj za spanje, in s pomočjo tega se uči samoregulacije. Poskrbite, če se le da, da bo otrok ob določenih urah hodil na sprehode, jedel obroke in počival. Zagotovo mu bo pomagalo, da bo zvečer lažje zaspal in čez noč bolje spal.

4. DRŽITE SE VEČERNIH RITUALOV

Konec dneva mora dojenčku pomagati, da se umiri. Poiščite načine za lep večer in vsak dan naredite bolj ali manj enako. Naj bo to branje knjige, skupno pripovedovanje pravljic ali petje uspavank.

5. OMEJITE DRAŽLJAJE ČEZ DAN IN ZVEČER

Otrok ima zelo občutljiv živčni sistem. Preveč občutkov čez dan lahko privede do dejstva, da je lahko malček zvečer nemiren, razdražljiv, utrujen in hkrati zaradi tega lahko težko zaspi. Če vidite, da je tako pri vašem otroku, omejite število dražljajev čez dan in kar je zelo pomembno pred spanjem.

Uporabljate tudi Vi čez dan in pa zvečer enake rituale? Sama sem pri Tilnu ter pri Klari videla, da če kdaj zvečer ne izpeljemo vsakodnevne rutine, ponoči slabše spita (na primer, ko smo šli na kakšen obisk in nista šla spat ob točno določeni uri, se je Klara ves čas skozi noč prebujala). Vsak dan se okoli 19 ure začnemo urejati. Najprej se umijemo, nato povečerjamo, malo se še v miru igramo, pogledamo knjigice ali kakšno risanko, nato pa gresta oba spat. Ker se še Klara doji, zaspi med dojenjem, Tilen pa sam v svoji sobi in postelji. Vsak dan zaspita med 20.00 in 20.30 uro. Pri spanju imata tako Klara kot Tilen antialergijska seta vzglavnika in odeje. Tilen iz bambusa, saj je hud alergik, tudi na pršice, Klara pa iz 100% bombaža. Moram pa poudariti, da je tudi Klara čez zimo večino časa pokrita samo z bambusovo odejico, ko pa je bila mlajša, sva uporabljali tudi spalno vrečo, saj je zares nemirno spala, pri tem se je odkrila in se je zaradi mrazu velikokrat prebujala.

Najdite za svojega malega dojenčka izdelke, ki so mu najbolj pisarni na kožo In tako bo spanje postalo zares sladko :)!


Komentiraj

Independently verified
842 reviews