Organski bombaž – kaj je in kako se obnaša v uporabi?

Najverjetneje ste vse mamice opazile, da je nova kolekcija tetra plenic, priljubljene blagovne znamke Pippi obarvana v organski bombaž. Na tem mestu se nam zdi prav, da Vam predstavimo, kaj je organski bombaž ter v zvezi z njim izpostavimo prednosti in slabosti. Tako, kot smo že to storili pri bambusu, bomo enako storili tudi pri organskem bombažu.

KAJ JE ORGANSKI BOMBAŽ?
Organski bombaž se goji popolnoma naravno. Kaj to pomeni? To pomeni, da se pri njegovem gojenju ne uporablja nobenih škodljivih kemikalij, pesticidov, za rahljanje zemlje in zatiranje insektov ter plevela se uporabljajo prav posebni hrošči, ki se jih da v zemljo, pri gnojenju pa se uporabljajo samo naravna gnojila. Tudi pri obdelavi same tkanine so škodljive snovi izključene.

ALI JE RAZLIKA MED NAVADNIM IN ORGANSKIM BOMBAŽEM?
Seveda je, in to zelo velika! V nadaljevanju si poglejmo, kakšne so pomembne razlike.

1. POBIRANJE BOMBAŽA ROČNO ALI STROJNO
Ali se bombaž pobira ročno ali strojno je pomemben kriterij, na podlagi katerega se ocenjuje čistost bombaža. Navadni bombaž je v celoti pobran strojno. Organski bombaž je v celoti pobran ročno, to pa ohranja njegovo naravnost, čistost in nepoškodovanost vlaken. Sama vlakna so daljša in zaradi tega mehkejša. Zakaj se navadni bombaž pobira strojno? Zaradi velikega povpraševanja, ki zahteva predelavo velikih količin bombaža. Tako pri samem gojenju uporabljajo škodljive kemikalije, pesticide, umetna gnojila, da bombaž zraste hitreje, v večjih količinah in se ga tudi nato strojno, hitreje pobere. Posledično so bombažna vlakna lahko zaradi strojnega pobiranja poškodovana, s tem se zmanjša njihova kvaliteta in prihaja tudi do večjega odpada in nepotrebnih odpadkov.

2. SEMENA BOMBAŽA, ZEMLJA TER TLA ZA GOJENJE
Navadni bombaž se prideluje iz gensko spremenjenih semen, organski bombaž pa iz naravnih semen. Pri gensko spremenjenih semenih (GSO) pride do odpornosti na žuželke, kar pa zahteva uporabo vedno več pesticidov, da se doseže njihovo zatiranje. Pri gojenju naravnih bombažnih semen se ta potreba ne pojavi, zaradi tega ni potrebna uporaba škodljivih pesticidov in kemikalij, ampak so dovolj samo žuželke oziroma hrošči, ki pobijajo škodljivce. Razlika je tudi v zemlji. Navadni bombaž se vedno prideluje na zemlji in tleh slabše kakovosti, organski bombaž pa se seli iz ene zemlje na drugo. Pridelava navadnega bombaža tako zahteva porabo velikih količin vode, saj se morajo tla in zemlja zelo močno namakati, pri organskem bombažu pa se porabi manjša količina vode, saj njegova pridelava, zaradi selitve, zahteva manj namakanja.

3. PLEVEL IN DRUGI ŠKODLJIVCI
Pri navadnem bombažu se bodo vedno za odstranjevanje plevela in drugi škodljivcev uporabljale kemikalije – herbicidi. To močno vpliva na kakovost samega pridelka, posledično pa pride tudi do izgube vlage in hranilnih snovi, ki jih nudijo sama tla. Zelo velika slabost in nevarnost je tudi ta, da so pri sami pridelavi ogroženi in izpostavljeni kmetovalci, saj so ves čas v stiku s temi škodljivimi snovmi (strupenimi insekticidi in rakotvornimi snovmi). Pri organskem bombažu pa se plevel odstranjuje ročno – okopavanje in pa tudi s pomočjo žuželk.

4. KAJ PA POTEM KASNEJE, V PROCESU PROIZVODNJE?
Kot smo že pri vseh ostalih kriterijih izpostavili, se enak proces nadaljuje tudi v proizvodnji navadnega bombaža. Ponovno se uporablja veliko škodljivih kemikalij, težkih kovin ter barvil s klorom. Te kemikalije tudi po številnih pranjih ostanejo v sami bombažni tkanini, zaradi tega lahko vse to razdraži občutljivo kožo in povzroči na njej alergije. Tkanina je posledično “boljše kvalitete”, obstojnejša in se počasneje obrabi ter uniči. Organski bombaž pa je seveda čistejši in ne povzroča kožnih alergij, saj se pri njegovi proizvodnji uporabljajo varnejša in alternativna kemična barvila ter belila – naravna ali vodna barvila ter belila. Dostikrat se uporablja tudi beljenje z vročim zrakom. Tako so ti izdelki naravnejši in tudi manj zavarovani, zaradi tega so na tkanini hitreje vidni sledovi uporabe ter zaradi same naravnosti pride na tkanini tudi do muck. To pa ne pomeni, da je s tkanino kaj narobe, je samo posledica njene naravnosti in s tem vemo, da tkanina ni bila kemično obdelana in zavarovana.

PREDNOSTI IN SLABOSTI TKANINE IZ ORGANSKEGA BOMBAŽA
Izdelki iz naravnega organskega bombaža so mehkejši, bolj udobni in varnejši za kožo, sploh občutljivo kožo novorojenčka. Z nakupom organskega bombaža lahko vemo, da smo nekaj prispevali k varovanju okolja, zmanjševanju odpadkov vode, varovanju zdravja delovne sile ter, da našega dojenčka obdaja zdrava in nealergena tkanina.

Tako kot vsaka tkanina pa ima tudi posledično organski bombaž nekaj slabosti, ker le gre za naravno tkanino. Starši se morajo zavedati, da ne gre pri organskem bombažu za neuničljiv material. Na njem bomo prej opazili sledove uporabe in nastanka muc, ker gre za naraven material, ki ni obdelan s škodljivimi kemikalijami. Prav tako se bo tkanina med pranjem nagubala in bo tako potrebno izdelke malenkost polikati. Tako, kot smo že napisali pri bambusovi tkanini je to žal cena, ki jo je treba plačati za naravnost.

Ste že videli našo prečudovito, novo kolekcijo tetra plenic iz organskega bombaža? Nanje lahko še vse do 31.05.2021 izkoristite 15% popust, s kodo POMLAD15.

Komentiraj

Independently verified
762 reviews