Dula Urška odgovarja – 29.03.2022

Dne 29.03.2022 je dula Urška P. Iršič bila prvič z nami. Zelo sem vesela vašega sodelovanja in zastavljenih vprašanj. Hvala za dober odziv! Ker se mi zdi pomembno, da si lahko vprašanja in odgovore preberete tudi kasneje, jih bom po koncu vsakega torka strnila v blog, da boste mamice lahko hitro našle vse kar vas zanima na enem mestu. Za današnji dan boste mamice videle, da so se vprašanja navezovala bolj na samo Urško, da jo preko njih pobližje spoznamo kot dulo, mamico in, da se seznanimo s samo funkcijo dule ?

1. Kakšna je funkcija dule, kako sodeluje med nosečnostjo, ob porodu, mogoče tudi po porodu?
Dula v prevodu pomeni “tista, ki služi” ?. Doula je ženska, ki na podlagi pridobljenih znanj in izkušenj informira, neguje, posluša, nudi čutsveno in psihično podporo mamici, ter je na razpolago celotni družini. Je v pomoč ženski in njenemu partnerju skozi nosečnost ( lahko tudi že v obdobju načrtovanja nosečnosti), ob porodu (v porodnišnici ali doma) ter v poporodnem obdobju. Njena podpora krepi občutek varnosti, slišanosti, samozavesti, samozaupanja in notranje moči. Ženskam pomaga tudi na poti informiranja o izzivih, ki jih prinese nosečnost, porod in dojenček ?. Dobro počutje matere se prenaša na otroka, kar pozitivno vpliva na porod in razvoj dojenčka. Pozitiven vpliv prisotnosti dule je bil potrjen tudi v različnih raziskavah. Lahko bi rekli, da je dula ” varuhinja” nosečnic in družin ??.

2. Ali luna res vpliva na začetek poroda?
Tukaj ni jasnega odgovora. Sicer nobene raziskave niso potrdile vpliv lune na povečanje števila porodov. Res pa je, da je ogromno porodov sproženih in realno niti ne moremo vedet kdaj bi se pa ti začeli sami od sebe. Luna dviguje celotna morja, jaz močno verjamem, da ima določen vpliv tudi na telo??.

3. Glede na to, da imaš 4 otroke me zanima ena ali sve stvari ali mogoče tri stvari, ki si jih delala pri prvem otroku, a pri 3 ali 4 nisi in zakaj?
Uff teh stvari je ogromno, namreč pri prvem otroku sem izjemno komplicirala, potem pa z vsakim majn ?. Naučila sem se, da za dojenčka rabimo zelo malo stvari, tistih nekaj pa sem naročila tukaj pri Lenuhec.si ?. Za prvega otroka sem imela pripravljeno popolno opremljeno otroško sobico, v kateri potem ni ne spal, ne igral – v bistvu tam not ni delal nič ?, pri četrti sem si pripravila samo previjalno mizico in omaro. Pri prvem sem kupila posteljico v kateri ni nikoli spal?, pri četrti smo naredili samo podaljšek družinske postelje, ker sem vedela, da bo tudi ta otrok spal zraven mene. Pri prvem sem kupila flaške, pa Aptamil- če mi dojenje slučajno ne bi steklo. Pri četrti sem kupila samo blazinice za dojenje ?. Pri drugi punčki sem imela polno omaro oblekic, ki jih nikoli ni oblekla, saj so sila nepraktične. Pri četrti imam v omari dve oblekici. Le eno stvar imajo moji vsi otroci skupno… to je, da sem se vsakega izjemno veselila in imam vse enako rada ??❤.

4. Kaj te je povleklo v svet dul, poroda?
V svet dul me je povlekel moj porod doma. Tam sem namreč prvič videla kakšna je razlika roditi z dulo, namreč šele pri četrtem porodu sem se odločila za dulo. Čeprav sem imela ogromno znanja o porodu, izkušenj… sem svojo dulo zelo rabila in res mi je bila v veliko oporo. Po svojem porodu sem vedela kaj je moja življenjska pot…to, da pomagam drugim mamicam, da doživijo lepo porodno izkušnjo.❤❤

5. Kaj bi rekla, kakšna je razlika med nosečnostjo in porodom, če je prisotna tudi dula (v kolikor je seveda to želja staršev). Kakšne se ti zdijo razlike, kje najbolj pomaga, pomaga samo mamici ali je morda tudi v oporo očku?
Razlika je tako ogromna, da sem se po svojem porodu z dulo vprašala, kako sem sploh zmogla prej tri krat roditi brez nje?. Čas nosečnosti je za mene bil magičen. Dula mi je bila vedno na voljo, za vsako težavo, strah, skrb v zvezi z nosečnostjo, me je bodrila, poslušala, svetovala. Med porodom mi je s pomočjo različnih tehnik lajšala bolečine, me vzpodbujala, opogumljala… Dula je tudi partnerju upora, saj se mnogo krat počutijo izgubljeni med porodom. Dula partnerju pove kaj se dogaja, kako lahko pomaga svoji ženski, ga posluša, mu razjasni določene faze poroda. Jaz nikoli več nebi želela rodit brez dule – pa čeprav sem sama dula, bi hotela dulo na svojem porodu ?.

6. Kako pa je v poporodnem obdobju? Kakšna je vloga dule tu, kje nam dula pomaga?
Poporodno obdobje je za mamice lahko zelo stresno. Pojavi se ogromno telesnih in čustvenih sprememb in kar na enkrat nisi več samo ti, tukaj je še eno bitje, ki potrebuje skrb in ljubezen. Dule pomagamo pri dojenju, razložimo nego otroka, jo pokažemo. Smo na voljo mamicam za pogovor, skupaj iščemo rešitve na izzive, ki se pojavijo. Svetujemo kako “preživeti” te prve mesece, ki so najbolj naporni. Veliko dul ( vsaj jaz?) mamicam po porodu prinese skuhano kosilo, morda pospravi kakšno stvar v hiši, če vidi, da mamica ne zmore. Skratka nudi oporo kjerkoli vidi, da bi mamica rabila pomoč ?. Ženska žensko res najbolje razume??.

 
Drage moje mamice, ne pozabite, z novimi vprašanji in odgovori se ponovno srečamo v torek, dne 5.04.2022 od 7.30 dalje ? .
 
Želim vam lep dan in vas lepo pozdravljam,
Teja Šavli (Lenuhec.si) 

Komentiraj

Independently verified
862 reviews