Dula Urška odgovarja – 5.04.2022

Danes je razprava stekla tudi o umetnih popadkih, in sicer o tem, kako jih včasih dodajo, če tudi se mamica po naravni poti lepo odpira in porod dobro poteka. To se je zgodilo tudi meni. Pri prvem sinu so mi porod sprožili, natančneje pri 37. tednih, saj je bila plodovna voda umazana. Dobila sem umetne popadke, ki so bili zares neprijetni. To sem razumela, saj se je šlo za življenje mojega prvorojenca in sem želela narediti vse, da bi bilo z njim vse ok. Pri rojstvu hčerke, sem se normalno odpirala, vse je potekalo hitro, a je proti koncu prišla v porodno sobo porodničarka in je predlagala, da bi mi dodali umetne popadke, da bi se porod hitreje zaključil. Zakaj že? V porodni sobi sem bila ravno 1 uro, odpirala sem se brez problema, hitro, po naravni poti, porod je bil sproščen, niti bolečine niso bile kaj hude, z možem sva se pogovarjala, babica je bila sproščana. Seveda je bilo najbolj pomembno to, da je bila na najini strani in je potegnila z mano, ko sem rekla, da zavračam umetne popadke, ker ne vidim smisla v tem, da se sama ekspresno odpiram in, da nimam nobenih težav. Babica je potrdila le to in je rekla, da bomo kaj kmalu rodili. In res se je to zgodilo, v roku 30 minut sem v naročju že držala svojo prelepo hčerko. Zares sem hvaležna za tako super babico!


1.  Ali je priporočljivo med naravnim porodom le tega pospeševati z umetnimi popadki? Kakšno je tvoje mnenje o tem, saj se dostikrat zgodi, da ti lep porod želijo pospešiti z umetnimi popadki?
Pozdravljeni. V kolikor ni nobenih zdravstvenih posebnosti, da bi se s pospeševanjem poroda reševalo življenje mamice in/ali dojenčka, umetne popadke močno odsvetujemo. Mnogo krat prav umetni popadki vodijo do zapletov, saj so do mamice in dojenčka zelo neprijazni. Nase telo jih ne prepozna kot sebi naravne, temveč kot nekaj od česa mora “zbežati”. Veliko mamic priča o tem, da so jim umetni popadki bili noro boleči. Pogosti so tudi porodi, ki potem vodijo v zaključek z vakumom ali prerezom presredka, saj mamica enostavno izgubi moč, da bi nadaljevala porod. Tudi dojenčku jih prihranimo, če se le da, namreč dojenček se rojeva v svojem tempu in ni potrebe, da to prekinemo in ga na silo spravljamo na svet. Zavedati se moramo, da različne ženske rojevamo različno dolgo. In to je ok. Ni potrebe, da to “popravljamo”. Obstajajo mnogi načini naravnega “pospeševanja” poroda, ki jih dule predlagamo mamici, preden se ta strinja z umetnimi popadki. Bi predlagala tudi, da mamica JASNO zapiše v porodni načrt, da ne želi umetnih popadkov. Mamici moramo dati čas, podporo in ljubeč prostor, pa bo rodila kot kraljica?– namreč rojevanje je nam položeno v zibko, samo zavedati se moramo, da to modrost imamo v sebi❤?.

2. Ali je lahko dula prisotna tudi pri porodu v porodnišnici? Če ja, kakšna je tam njena vloga?
Da. Dula je lahko prisotna v porodnišnici. V porodnišnici Jesenice, je lahko prisotna brez predhodnega dogovora, drugod se je treba osebno dogovorit. Dula ima povsod enako vlogo in ta je, da služi mamici in očku ?. Dula v porodnišnici pomaga na enak način, kot pri porodu doma. Skrbi, da so želje mamice slišane, pomaga ji premagovati bolečine, nudi tehnike lajšanja popadkov, nudi psihično podporo mamici, pomaga pri razumevanju porodnega procesa, opozarja na upoštevanje porodnega načrta, poskrbi za prijetno vzdušje v porodni sobi. Dula nudi podporo tudi partnerju, ga obvešča o fazah poroda, o napredku, mu pokaže kako naj pomaga svoji partnerki in na sploh drži varen prostor družinici, ki se rojeva?.

 
3.  Kdaj si mamice ponavadi umislijo doulo? Ali je kakšen okvirni čas? Ali je to stvar vsake mamice?
Priporočljivo je, da si mamica izbere dulo zgodaj v nosečnosti, namreč tako bosta lahko zgradile dober odnos do dneva poroda, mamica pa ima na razpolago osebo, kateri se lahko obrne v vsakem trenutku nosečnosti. Pomembno je, da mamica duli zaupa, je ob nje sproščena in jo vidi kot prijateljico. Za razvoj takšnega odnosa, pa si moramo vzeti čas. Nekatere mamice si sicer dulo izberejo kasneje v nosečnosti, ko se strah pred bližajočim se porodom poveča. Tudi to je ok?. Dokler je mamica zadovoljna s svojo izbiro, je to vse kar šteje?❤. Pa še moje osebno mnenje…
Nič ni lepšega, kot spoznati mamico, ki me izbere za dulo že na začetku nosečnosti. Skupaj z njo se veselim rastočega trebuščka, prvih brcik, slikic ultrazvoka. Skupaj lahko jokama in se smejima, in ko pride dan poroda, ena drugi zaupama brezpogojno?. Posledica takšnega super sodelovanja so krasni porodi, srečni dojenčki, zadovoljne mamice in očki ter objokane dule ?.
 
 
Mamice ne zamudite, dula Urška bo ponovno z nami v torek, dne 12.04.2022. V kolikor pa imate vmes kakšno vprašanje, se lahko vedno obrnete nanjo in ji le tega zastavite v ZS.

 

Lep pozdrav,
Teja (Lenuhec.si)

 

Komentiraj

Independently verified
842 reviews